Art kino Arsen u ožujku povodom Međunarodnog dana žena na velikom platnu dodatno naglašava i slavi neke od najzanimljivijih filmova protekle godine čiju režiju potpisuju filmske autorice ili u čijem su središtu – žene.  Pored toga, kroz ožujak Art kino Arsen predstavlja i jedan od najvažnijih i najpoznatijih filmskih festivala za djecuGiffoni Film Festival, čiji će izbor filmova zainteresirana publika moći gledati od 8. do 11. ožujka.

Na programu predstavljamo čak dva dokumentarna filma, od kojih jedan – Najljepši dječak na svijetu – donosi priču o glavnom glumcu iz kultnog filma Luchina Viscontija, Smrt u Veneciji (1971.) koji prikazujemo u sklopu stalnog kinotečnog programa Češljaonica. Neke od najboljih filmova protekle godine 12. ožujka očekuje proglašenje nagrada Oscar, što je prilika da još jednom podsjetimo na neke od njih, a potom nas premijerno očekuju i dva domaća naslova – Punim plućima, redateljski prvijenac poznatog domaćeg redatelja glazbenih spotova, Radislava Jovanova Gonza te novi igrani film i potencijalni kino hit za našu najmlađu publiku, Dnevnik Pauline P., ujedno i ekranizacija istoimenog popularnog romana za djecu spisateljice Sanje Polak. Zbog velikog interesa ponovit ćemo i film Osam planina (Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch), vizualno raskošnu dramu ovjenčanu nagradom žirija u Cannesu te adaptaciju istoimenog popularnog romana talijanskog pisca Paola Cognettija.

MJESEC KINEMATOGRAFIJE POSVEĆENE ŽENAMA

Izbor filmova posvećenih ženskim autoricama ili aktualnim ženskim pričama već tradicionalno od 8. do 13. ožujka donosi program Ženijalni dani u organizaciji Kino mreže, a prilika je to da tijekom cijelog mjeseca prikažemo još neke od ovosezonskih filmova koje je obilježio snažan ženski autorski pristup – režijski, glumački ili tematski.

Ženijalni dani u Kino mreži donose optimističnu francusku dramu Noćni putnici s izvrsnom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, ujedno i filmsko ljubavno pismo Parizu i nostalgični hommage ’80-ima. Gainsbourg glumi majku dvoje tinejdžera, koja nakon što je ostavi suprug, po prvi put u životu traži zaposlenje. Film redatelja Mikhäela Hersa, kojeg nazivaju nasljednikom velikog Érica Rohmera, nježan je i suosjećajan portret jedne obitelji praćen sjajnim glazbenim soundtrackom (John Cale, Joe Dassin, The Go-Betweens). U programu Ženijalni dani gledamo i napetu dramu Ona je rekla, redateljice Marije Schrader (serija Unorthodox) o novinarkama New York Timesa, Megan Twohey (Carey Mulligan) i Jodi Kantor (Zoe Kazan), čije je istraživačko novinarstvo dovelo do ohrabrivanja žrtava seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu da o istome progovore. Ova vrlo zanimljiva perspektiva o tome kako je započeo globalni pokret #Metoo pokazuje kako je u pozadini postojao višegodišnji napor novinarki da na vidjelo iznesu istinu, a ne osobni probitak pojedinki čime se neopravdano napadao ovaj pokret. Dio programa rezerviran je i za najmlađe gledatelje pa u jutarnjoj nedjeljnoj matineji gledamo zabavnu i dinamičnu filmsku priču Rocca mijenja svijet o neustrašivoj djevojčici koja nakon odrastanja s ocem u svemirskoj stanici, po prvi put upisuje školu i prilagođava se novim životnim uvjetima.

Uz ova tri naslova, u ožujku ćemo se podsjetiti i na Korzet Marie Krautzer, film koji po prvi put u filmskoj povijesti redefinira romantični lik vječno jednodimenzionalno prikazivane mlade i sretne carice u ženu punu konflikta, potreba, želja i borbi. Za ulogu buntovne carice, luksemburška glumica Vicky Krieps čija je međunarodna karijera počela zapaženom ulogom u filmu Fantomska nit (Paul Thomas Anderson), osvojila je nagradu Europske filmske akademije te nagradu programa Izvjestan pogled u Cannesu. Od redatelja Todda Fielda (Mala djeca, U zamci), donosimo Tár, psihološku dramu o talentiranoj dirigentici koju je utjelovila fantastična Cate Blanchett, za tu ulogu nagrađena Kupom Volpi u Veneciji te Zlatnim globusom. Akcijska komedija Sve u isto vrijeme redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta, donosi i nezaboravnu izvedbu najveće azijske zvijezde holivudskog filma Michelle Yeoh. A pred kraj mjeseca, još jednu filmsku i književnu žensku junakinju, gledat ćemo u filmu domaćeg redatelja Nevena Hitreca – Dnevnik Pauline P. Film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvima ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.

ZAGRIJAVANJE ZA DODJELU OSCARA

Ožujak je i vrijeme proglašenja najpoznatijih filmskih nagrada – Oscara, a tim povodom podsjetit ćemo na nekoliko favorita s nezavisne filmske scene. Premijerno donosimo jedan od najhvaljenijih filmova sezone, Blizu Lukasa Dhonta, belgijsku dramu trenutno nominiranu za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nježna i moćna priča o odrastanju i prijateljstvu dvojice dječaka, ali i jednom tragičnom događaju, osvojila je Grand Prix na Festivalu u Cannesu, a prestižni filmski časopisi poput Varietyja i The Hollywood Reportera predviđali su nominaciju za Oscara kao i velike izglede da tu nagradu i osvoji. Duhovi otoka, irska crnohumorna drama o raspadu jednog prijateljstva redatelja Martina McDonagha (Tri plakata izvan grada), na talijanskoj je Mostri osvojila nagrade za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Colin Farrell), a na ovogodišnjim Oscarima ima čak devet nominacija. Trokut tuge, prvi film na engleskom jeziku provokativnog švedskog redatelja Rubena Östlunda i film koji je našem Zlatku Buriću Kići donio nagradu za najboljeg europskog glumca 2022., nominiran je u kategoriji najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.

SMRT U VENECIJI I DVA IZVRSNA DOKUMENTARCA

Art kino Arsen u ožujku na programu filmskih klasika koje selektira Ante Storić – Češljaonici, donosi talijanski film Smrt u Veneciji Luchina Viscontija, snimljen 1971. prema istoimenom kratkom romanu Thomasa Manna. Film prati skladatelja Gustava von Aschenbacha (Dirk Bogarde), srčanog bolesnika, koji dolazi u Veneciju na odmor i tamo u luksuznom hotelu zamjećuje privlačnog petnaestogodišnjeg mladića Tadzija (Björna Andrésena). Fasciniran njegovom prisutnošću, Aschenbach lakše podnosi vlastitu bolest i neizvjesnost uzrokovanu pandemijom kolere koju lokalne vlasti skrivaju. Povodom ovomjesečne Češljaonice, na programu će se naći i dokumentarni film Najljepši dječak na svijetu, priča o Viscontijevoj potrazi za glumcem dostojnim uloge u njegovom filmu. Björn Andrésen, sramežljivi 15-godišnjak, preko noći će steći međunarodno slavu, a pedeset godina poslije, vodi nas na izvanredno putovanje sačinjeno od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja. Futura, redateljskog trojca Pietra Marcella, Francesca Munzija i Alice Rohrwacher, nagrađivani je dokumentarni film u kojem ovaj autorski trio na putovanju po Apeninskom poluotoku prati djevojke i dječake u dobi od 15 do 20 godina i s njima razgovara o gorućim i aktualnim temama ne bi li došli do odgovora na bolno pitanje – da li uistinu na mladima svijet ostaje i postoji li uopće budućnost.

NOVA DOMAĆA GOSTOVANJA

Seriju domaćih filmova nastavljamo projekcijom filma Punim plućima, još jednog debitantskog ostvarenja, ovog puta iz ruku najpoznatijeg domaćeg redatelja glazbenih spotova i dobitnika čak deset Porina – Radislava Jovanova Gonza. Staro društvo okuplja se prvi put nakon deset godina nakon iznenadne smrti jednog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U glavnim ulogama pojavljaju se Judita Franković, Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić i Hrvoje Barišić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx). Također, krajem mjeseca prikazat ćemo i domaći film Šesti autobus, drugi najgledaniji domaći film u 2022. godini u režiji Eduarda Galića koji se bavi jednom od najbolnijih tema iz hrvatske suvremene povijesti, padom Vukovara.

NEDJELJOM BUBAMARAC

Art kino  Arsen u ožujku kroz nedjeljne matineje za djecu donosi četiri filmska naslova – igrane filmove Rocca mijenja svijet kojeg prikazujemo u sklopu programa Ženijalni dani te premijerno Dnevnik Pauline P., domaći film u režiji Nevena Hitreca nastao prema istoimenom lektirnom naslovu spisateljice Sanje Polak. Tijekom ožujka na programu su i dva animirana sinkronizirana naslova – trenutno jedan od najpopularnijih filmova na domaćim repertoarima, Cvrčak i mravica Luke Rukavine te Mačak u čizmama: Posljednja želja, novi nastavak popularne franšize nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma.

NOVOSTI O PROGRAMU PRATITE ONLINE

Sve novosti i detalje o filmovima pogledajte na web stranicama Kuće umjetnosti Arsen i pratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Ulaznice za sve programe Kuće umjetnosti Arsen dostupne su online, u City Pointu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, a podsjećamo da članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje članske iskaznice pri kupnji ulaznica na fizičkim prodajnim mjestima ostvaruju popust.

Valja spomenuti da je program art kina Arsen sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Podijeli sa drugima!

Art kino Arsen u ožujku povodom Međunarodnog dana žena na velikom platnu dodatno naglašava i slavi neke od najzanimljivijih filmova protekle godine čiju režiju potpisuju filmske autorice ili u čijem su središtu – žene.  Pored toga, kroz ožujak Art kino Arsen predstavlja i jedan od najvažnijih i najpoznatijih filmskih festivala za djecuGiffoni Film Festival, čiji će izbor filmova zainteresirana publika moći gledati od 8. do 11. ožujka.

Na programu predstavljamo čak dva dokumentarna filma, od kojih jedan – Najljepši dječak na svijetu – donosi priču o glavnom glumcu iz kultnog filma Luchina Viscontija, Smrt u Veneciji (1971.) koji prikazujemo u sklopu stalnog kinotečnog programa Češljaonica. Neke od najboljih filmova protekle godine 12. ožujka očekuje proglašenje nagrada Oscar, što je prilika da još jednom podsjetimo na neke od njih, a potom nas premijerno očekuju i dva domaća naslova – Punim plućima, redateljski prvijenac poznatog domaćeg redatelja glazbenih spotova, Radislava Jovanova Gonza te novi igrani film i potencijalni kino hit za našu najmlađu publiku, Dnevnik Pauline P., ujedno i ekranizacija istoimenog popularnog romana za djecu spisateljice Sanje Polak. Zbog velikog interesa ponovit ćemo i film Osam planina (Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch), vizualno raskošnu dramu ovjenčanu nagradom žirija u Cannesu te adaptaciju istoimenog popularnog romana talijanskog pisca Paola Cognettija.

MJESEC KINEMATOGRAFIJE POSVEĆENE ŽENAMA

Izbor filmova posvećenih ženskim autoricama ili aktualnim ženskim pričama već tradicionalno od 8. do 13. ožujka donosi program Ženijalni dani u organizaciji Kino mreže, a prilika je to da tijekom cijelog mjeseca prikažemo još neke od ovosezonskih filmova koje je obilježio snažan ženski autorski pristup – režijski, glumački ili tematski.

Ženijalni dani u Kino mreži donose optimističnu francusku dramu Noćni putnici s izvrsnom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, ujedno i filmsko ljubavno pismo Parizu i nostalgični hommage ’80-ima. Gainsbourg glumi majku dvoje tinejdžera, koja nakon što je ostavi suprug, po prvi put u životu traži zaposlenje. Film redatelja Mikhäela Hersa, kojeg nazivaju nasljednikom velikog Érica Rohmera, nježan je i suosjećajan portret jedne obitelji praćen sjajnim glazbenim soundtrackom (John Cale, Joe Dassin, The Go-Betweens). U programu Ženijalni dani gledamo i napetu dramu Ona je rekla, redateljice Marije Schrader (serija Unorthodox) o novinarkama New York Timesa, Megan Twohey (Carey Mulligan) i Jodi Kantor (Zoe Kazan), čije je istraživačko novinarstvo dovelo do ohrabrivanja žrtava seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu da o istome progovore. Ova vrlo zanimljiva perspektiva o tome kako je započeo globalni pokret #Metoo pokazuje kako je u pozadini postojao višegodišnji napor novinarki da na vidjelo iznesu istinu, a ne osobni probitak pojedinki čime se neopravdano napadao ovaj pokret. Dio programa rezerviran je i za najmlađe gledatelje pa u jutarnjoj nedjeljnoj matineji gledamo zabavnu i dinamičnu filmsku priču Rocca mijenja svijet o neustrašivoj djevojčici koja nakon odrastanja s ocem u svemirskoj stanici, po prvi put upisuje školu i prilagođava se novim životnim uvjetima.

Uz ova tri naslova, u ožujku ćemo se podsjetiti i na Korzet Marie Krautzer, film koji po prvi put u filmskoj povijesti redefinira romantični lik vječno jednodimenzionalno prikazivane mlade i sretne carice u ženu punu konflikta, potreba, želja i borbi. Za ulogu buntovne carice, luksemburška glumica Vicky Krieps čija je međunarodna karijera počela zapaženom ulogom u filmu Fantomska nit (Paul Thomas Anderson), osvojila je nagradu Europske filmske akademije te nagradu programa Izvjestan pogled u Cannesu. Od redatelja Todda Fielda (Mala djeca, U zamci), donosimo Tár, psihološku dramu o talentiranoj dirigentici koju je utjelovila fantastična Cate Blanchett, za tu ulogu nagrađena Kupom Volpi u Veneciji te Zlatnim globusom. Akcijska komedija Sve u isto vrijeme redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta, donosi i nezaboravnu izvedbu najveće azijske zvijezde holivudskog filma Michelle Yeoh. A pred kraj mjeseca, još jednu filmsku i književnu žensku junakinju, gledat ćemo u filmu domaćeg redatelja Nevena Hitreca – Dnevnik Pauline P. Film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvima ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu sve moguće.

ZAGRIJAVANJE ZA DODJELU OSCARA

Ožujak je i vrijeme proglašenja najpoznatijih filmskih nagrada – Oscara, a tim povodom podsjetit ćemo na nekoliko favorita s nezavisne filmske scene. Premijerno donosimo jedan od najhvaljenijih filmova sezone, Blizu Lukasa Dhonta, belgijsku dramu trenutno nominiranu za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nježna i moćna priča o odrastanju i prijateljstvu dvojice dječaka, ali i jednom tragičnom događaju, osvojila je Grand Prix na Festivalu u Cannesu, a prestižni filmski časopisi poput Varietyja i The Hollywood Reportera predviđali su nominaciju za Oscara kao i velike izglede da tu nagradu i osvoji. Duhovi otoka, irska crnohumorna drama o raspadu jednog prijateljstva redatelja Martina McDonagha (Tri plakata izvan grada), na talijanskoj je Mostri osvojila nagrade za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Colin Farrell), a na ovogodišnjim Oscarima ima čak devet nominacija. Trokut tuge, prvi film na engleskom jeziku provokativnog švedskog redatelja Rubena Östlunda i film koji je našem Zlatku Buriću Kići donio nagradu za najboljeg europskog glumca 2022., nominiran je u kategoriji najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.

SMRT U VENECIJI I DVA IZVRSNA DOKUMENTARCA

Art kino Arsen u ožujku na programu filmskih klasika koje selektira Ante Storić – Češljaonici, donosi talijanski film Smrt u Veneciji Luchina Viscontija, snimljen 1971. prema istoimenom kratkom romanu Thomasa Manna. Film prati skladatelja Gustava von Aschenbacha (Dirk Bogarde), srčanog bolesnika, koji dolazi u Veneciju na odmor i tamo u luksuznom hotelu zamjećuje privlačnog petnaestogodišnjeg mladića Tadzija (Björna Andrésena). Fasciniran njegovom prisutnošću, Aschenbach lakše podnosi vlastitu bolest i neizvjesnost uzrokovanu pandemijom kolere koju lokalne vlasti skrivaju. Povodom ovomjesečne Češljaonice, na programu će se naći i dokumentarni film Najljepši dječak na svijetu, priča o Viscontijevoj potrazi za glumcem dostojnim uloge u njegovom filmu. Björn Andrésen, sramežljivi 15-godišnjak, preko noći će steći međunarodno slavu, a pedeset godina poslije, vodi nas na izvanredno putovanje sačinjeno od osobnih uspomena, filmske povijesti, zvjezdane prašine i tragičnih događaja. Futura, redateljskog trojca Pietra Marcella, Francesca Munzija i Alice Rohrwacher, nagrađivani je dokumentarni film u kojem ovaj autorski trio na putovanju po Apeninskom poluotoku prati djevojke i dječake u dobi od 15 do 20 godina i s njima razgovara o gorućim i aktualnim temama ne bi li došli do odgovora na bolno pitanje – da li uistinu na mladima svijet ostaje i postoji li uopće budućnost.

NOVA DOMAĆA GOSTOVANJA

Seriju domaćih filmova nastavljamo projekcijom filma Punim plućima, još jednog debitantskog ostvarenja, ovog puta iz ruku najpoznatijeg domaćeg redatelja glazbenih spotova i dobitnika čak deset Porina – Radislava Jovanova Gonza. Staro društvo okuplja se prvi put nakon deset godina nakon iznenadne smrti jednog prijatelja. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postat će noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena. U glavnim ulogama pojavljaju se Judita Franković, Aleksandra Naumov, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić i Hrvoje Barišić, a glazbu za film radio je Coco Mosquito (Jinx). Također, krajem mjeseca prikazat ćemo i domaći film Šesti autobus, drugi najgledaniji domaći film u 2022. godini u režiji Eduarda Galića koji se bavi jednom od najbolnijih tema iz hrvatske suvremene povijesti, padom Vukovara.

NEDJELJOM BUBAMARAC

Art kino  Arsen u ožujku kroz nedjeljne matineje za djecu donosi četiri filmska naslova – igrane filmove Rocca mijenja svijet kojeg prikazujemo u sklopu programa Ženijalni dani te premijerno Dnevnik Pauline P., domaći film u režiji Nevena Hitreca nastao prema istoimenom lektirnom naslovu spisateljice Sanje Polak. Tijekom ožujka na programu su i dva animirana sinkronizirana naslova – trenutno jedan od najpopularnijih filmova na domaćim repertoarima, Cvrčak i mravica Luke Rukavine te Mačak u čizmama: Posljednja želja, novi nastavak popularne franšize nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma.

NOVOSTI O PROGRAMU PRATITE ONLINE

Sve novosti i detalje o filmovima pogledajte na web stranicama Kuće umjetnosti Arsen i pratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Ulaznice za sve programe Kuće umjetnosti Arsen dostupne su online, u City Pointu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, a podsjećamo da članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje članske iskaznice pri kupnji ulaznica na fizičkim prodajnim mjestima ostvaruju popust.

Valja spomenuti da je program art kina Arsen sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Podijeli sa drugima!

Vezane novosti

Vezane novosti

Arsen piše

Povremeno ti pišemo o novostima iz Arsena i sjajnim pričama koje ovdje nastaju – ili nam dolaze. Pretplati se na naša pisma – i ne brini, šaljemo samo pametne, zabavne i korisne stvari!

Arsen piše

Povremeno ti pišemo o novostima iz Arsena i sjajnim pričama koje ovdje nastaju – ili nam dolaze. Pretplati se na naša pisma – i ne brini, šaljemo samo pametne, zabavne i korisne stvari!