U veljači kino Arsen donosi filmove s najviše nagrada i nominacija, nezaboravne glumačke izvedbe i još jednu domaću premijeru – u goste nam 8. veljače dolazi Arsen Oremović s debitantskim filmom Glava velike ribe.

Veljaču u kinu Arsen provest ćemo uz neke od najvažnijih naslova ove sezone o kojima s razlogom govori filmska industrija i publika diljem svijeta. Sezona filmskih nagrada je na vrhuncu, nakon dodijeljenih Europskih filmskih nagrada (EFA), Zlatnih globusa, ali i cijelog niza festivalskih i nagrada različitih filmskih udruženja. Bliži se ožujak i vrijeme kada će biti dodijeljene i najpoznatije filmske nagrade – Oscari.

MJESEC ULOGA ZA PAMĆENJE

Ono što ovomjesečni izbor naslova čini nešto posebnijim, jesu vrhunske i nezaboravne glumačke izvedbe. Tár, psihološka drama redatelja Todda Fielda (Mala djeca, U zamci), nominirana je za Oscara u čak šest kategorija. Ulogu talentirane skladateljice i dirigentice Lydije Tár Field je pisao isključivo za Cate Blanchett, glumicu koja je tu ulogu iznijela nadljudskim talentom, što joj je već nakon premijernog prikazivanja u Veneciji osiguralo nagradu Kup Volpi za najbolju glumicu, potom niz drugih filmskih nagrada, a posljednje i Zlatni globus.Još od kanske premijere hvalospjevi prate i britanskog glumca Paula Mescala za ulogu u debitantskom filmu Charlotte Wells Poslije sunca čiju produkciju potpisuje Oskarovac Barry Jenkins (Mjesečina). Mescal, poznat po ulogama u Mračnoj kćeri i serijalu Normalni ljudisjajan je u ulozi oca koju iznosi s posebnom nježnošću i boli.Navalu pozitivnih kritika doživjela je i Vicky Krieps za ulogu legendarne carice Sisi u hvaljenom Korzetu Marie Krautzer. Filmu po prvi put u filmskoj povijesti redefinira romantični lik vječno jednodimenzionalno prikazivane mlade i sretne carice u ženu punu konflikta, potreba, želja i borbi. Za ulogu prkosne carice u ovoj pomaknutoj ekranizaciji, luksemburška glumica čija je međunarodna karijera počela zapaženom ulogom u filmu Fantomska nit (Paul Thomas Anderson), osvojila je nagradu Europske filmske akademije te nagradu programa Izvjestan pogled u Cannesu.

Poslije sunca kritika vizual

U ISČEKIVANJU OSCARA

U kinu Arsen ćemo u veljači među ostalim gledati i filmove s najviše nominacija za popularnu nagradu Oscar. Iako se u kritičarskim krugovima već godinama vode rasprave o kriterijima američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti čiji članovi dodjeljuju ove globalno najprepoznatljivije filmske nagrade, kao i o samom značaju te nagrade, ostaje činjenica da nominacije i dalje okupljaju neke od najvažnijih godišnjih filmova.Među njima svakako treba istaknuti otkačenu znanstveno-fantastičnu akcijsku komediju Sve u isto vrijeme redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta. Film je premijerno prikazan na South by Southwest – SXSW-u, važnom nezavisnom američkom multimedijalnom festivalu glazbe i filma u Teksasu. Otada se iz potpuno nezavisne niše prometnuo u jednog od najvećih kandidata za Oscara s čak 11 nominacija. Na tom putu osvojio je preko 250 različitih filmskih nagrada, a glavnoj glumici Michelle Yeoh zacementirao status najveće azijske zvijezde holivudskog filma.Irska crnohumorna drama Duhovi otoka, film Martina McDonagha (Tri plakata izvan grada) također je pod svjetla reflektora došao nakon što je na festivalskoj nezavisnoj sceni – talijanskoj Mostri – osvojio nagrade za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Colin Farrell). U utrku za Oscare, ova crna komedija o raspadu jednog prijateljstva, ulazi s devet nominacija. U glavnim ulogama su Colin Farrell i Brendan Gleeson.

PONOVNO PRIKAZIVANJE NASLOVA U UTRI ZA OSCARE

U veljači ćemo ponovno prikazati još jednu nezavisnu uzdanicu – Trokut tuge, prvi film na engleskom jeziku provokativnog švedskog redatelja Rubena Östlunda. „Savršena komedija našeg doba“, kako ga opisuje kritika, nominiran je u kategoriji najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.Ponovno ćemo uživati i u najosobnijem Spielbergovom filmu dosad – Fabelmanovi. Sa sedam nominacija za Oscara, svakako se ističe ona za čarobnu glumačku izvedbu Michelle Williams, koja u filmu glumi Spielbergovu majku.Kraj mjeseca rezerviran je za još jedno epsko ostvarenje – Babylon. Film mladog talentiranog autora Damiana Chazellea (La La Land) baca potpuno novo svjetlo na rano doba Hollywooda kada je nijema umjetnička forma dobila glas.

Sve u isto vrijeme u Art kinu Arsen

DVIJE SPEKTAKULARNE ADAPTACIJE ROMANA

Na repertoar kina Arsen krajem mjeseca dolazi još jedno novo ostvarenje. Osam planina redatelja Felixa van Groeningena (Alabama Monroe) i Charlotte Vandermeersch ovjenčan je nagradom žirija u Cannesu. Riječ je o izvrsnoj adaptaciji istoimenog popularnog romana talijanskog pisca Paola Cognettija prevedenog na četrdesetak jezika. Za film je Guardianov Peter Bradshaw pisao da je riječ o „raskošnom, predivnom i neizrecivo tužnom filmu“.Filmska Češljaonica Ante Storića ovog mjeseca također donosi jednu slavnu adaptaciju. Lultni film vizualnog genijalca Stanleyja Kubricka, Paklena naranča (1971.), nastao je prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa. U vrijeme premijernog prikazivanja film je zbog eksplicitnog prikaza ekstremnog nasilja te uznemirujućeg viđenja društva bliske budućnosti izazvala velike kontroverze. No ipak je dobio četiri nominacije za Oscara u najprestižnijim kategorijama: film, režija, adaptirani scenarij te montaža.

Paklena naranča u Art kinu Arsen

DOBA DOMAĆIH DEBITANATA

Ako je protekla domaća filmska godina prošla u znaku debitanata, ova svakako nastavlja slaviti nove domaće redateljske snage. Nakon Josipa Žuvana (Garbura) i Dubravke Turić (Tragovi) novi naslov na repertoaru Art kina Arsen je Glava velike ribe, dugometražni prvijenac filmskog kritičara Arsena Oremovića koji će 8. veljače šibenskoj publici osobno predstaviti film.U središtu ove urbane socio-političke drame glumački je trolist koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film – Nikša Butijer kao Andrija, Neven Aljinović-Tot kao Traktor te Lana Barić kao Vesna, nagrađena Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama. Andrija prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu.

Glava velike ribe u Art kinu Arsen

NEDJELJOM BUBAMARAC

Tri jutarnje nedjeljne matineje i ovog će mjeseca biti posvećene našim najmlađim posjetiteljima kina Arsen. Stvaran više od 10 godina i inspiriran Ezopovom basnom, Cvrčak i mravica, trenutno je jedan od najpopularnijih animiranih filmova na domaćim repertoarima. Prozvan “hrvatskim odgovorom Pixaru”, film će nesumnjivo oduševiti čitave obitelji svojom raskošnom računalnom animacijom i glasovnim interpretacijama. Likovima glasove daju Tara Thaller i Marko Petrić, a radnju prati originalna glazba Gordana Muratovića (Coco Mosquito).Na programu je i igrani film Dječak i tigar. Inspirativna priča se bavi jednim od najvažnijih pitanja našeg vremena, očuvanjem divljih životinja i ugroženih vrsta, a prati dječaka koji nakon što spasi mladunče bengalskog tigra s njim kreće na uzbudljivu avanturu u potrazi za novim domom.

Mačak u čizmama: Posljednja želja novi je nastavak popularne franšize koji je upravo nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Nakon što sazna da mu je preostao samo jedan od devet života, omiljeni Mačak kreće u svoju najveću potragu dosad – pronaći Zvijezdu želja i povratiti svoje izgubljene živote. Na tom putovanju učit će o vrijednosti pozitivnog razmišljanja, suradnje s drugima i davanja prioriteta voljenima nad sebičnim težnjama.

NOVOSTI O PROGRAMU PRATITE ONLINE

Sve novosti i detalje o filmovima pogledajte na web stranicama Kuće umjetnosti Arsen i pratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Ulaznice za sve programe Kuće umjetnosti Arsen dostupne su online, u City Pointu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, a podsjećamo da članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje članske iskaznice pri kupnji ulaznica na fizičkim prodajnim mjestima ostvaruju popust.

Valja spomenuti da je program art kina Arsen sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Podijeli sa drugima!

U veljači kino Arsen donosi filmove s najviše nagrada i nominacija, nezaboravne glumačke izvedbe i još jednu domaću premijeru – u goste nam 8. veljače dolazi Arsen Oremović s debitantskim filmom Glava velike ribe.

Veljaču u kinu Arsen provest ćemo uz neke od najvažnijih naslova ove sezone o kojima s razlogom govori filmska industrija i publika diljem svijeta. Sezona filmskih nagrada je na vrhuncu, nakon dodijeljenih Europskih filmskih nagrada (EFA), Zlatnih globusa, ali i cijelog niza festivalskih i nagrada različitih filmskih udruženja. Bliži se ožujak i vrijeme kada će biti dodijeljene i najpoznatije filmske nagrade – Oscari.

MJESEC ULOGA ZA PAMĆENJE

Ono što ovomjesečni izbor naslova čini nešto posebnijim, jesu vrhunske i nezaboravne glumačke izvedbe. Tár, psihološka drama redatelja Todda Fielda (Mala djeca, U zamci), nominirana je za Oscara u čak šest kategorija. Ulogu talentirane skladateljice i dirigentice Lydije Tár Field je pisao isključivo za Cate Blanchett, glumicu koja je tu ulogu iznijela nadljudskim talentom, što joj je već nakon premijernog prikazivanja u Veneciji osiguralo nagradu Kup Volpi za najbolju glumicu, potom niz drugih filmskih nagrada, a posljednje i Zlatni globus.Još od kanske premijere hvalospjevi prate i britanskog glumca Paula Mescala za ulogu u debitantskom filmu Charlotte Wells Poslije sunca čiju produkciju potpisuje Oskarovac Barry Jenkins (Mjesečina). Mescal, poznat po ulogama u Mračnoj kćeri i serijalu Normalni ljudisjajan je u ulozi oca koju iznosi s posebnom nježnošću i boli.Navalu pozitivnih kritika doživjela je i Vicky Krieps za ulogu legendarne carice Sisi u hvaljenom Korzetu Marie Krautzer. Filmu po prvi put u filmskoj povijesti redefinira romantični lik vječno jednodimenzionalno prikazivane mlade i sretne carice u ženu punu konflikta, potreba, želja i borbi. Za ulogu prkosne carice u ovoj pomaknutoj ekranizaciji, luksemburška glumica čija je međunarodna karijera počela zapaženom ulogom u filmu Fantomska nit (Paul Thomas Anderson), osvojila je nagradu Europske filmske akademije te nagradu programa Izvjestan pogled u Cannesu.

Poslije sunca kritika vizual

U ISČEKIVANJU OSCARA

U kinu Arsen ćemo u veljači među ostalim gledati i filmove s najviše nominacija za popularnu nagradu Oscar. Iako se u kritičarskim krugovima već godinama vode rasprave o kriterijima američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti čiji članovi dodjeljuju ove globalno najprepoznatljivije filmske nagrade, kao i o samom značaju te nagrade, ostaje činjenica da nominacije i dalje okupljaju neke od najvažnijih godišnjih filmova.Među njima svakako treba istaknuti otkačenu znanstveno-fantastičnu akcijsku komediju Sve u isto vrijeme redateljskog dvojca Dana Kwana i Daniela Scheinerta. Film je premijerno prikazan na South by Southwest – SXSW-u, važnom nezavisnom američkom multimedijalnom festivalu glazbe i filma u Teksasu. Otada se iz potpuno nezavisne niše prometnuo u jednog od najvećih kandidata za Oscara s čak 11 nominacija. Na tom putu osvojio je preko 250 različitih filmskih nagrada, a glavnoj glumici Michelle Yeoh zacementirao status najveće azijske zvijezde holivudskog filma.Irska crnohumorna drama Duhovi otoka, film Martina McDonagha (Tri plakata izvan grada) također je pod svjetla reflektora došao nakon što je na festivalskoj nezavisnoj sceni – talijanskoj Mostri – osvojio nagrade za najbolji scenarij i najboljeg glumca (Colin Farrell). U utrku za Oscare, ova crna komedija o raspadu jednog prijateljstva, ulazi s devet nominacija. U glavnim ulogama su Colin Farrell i Brendan Gleeson.

PONOVNO PRIKAZIVANJE NASLOVA U UTRI ZA OSCARE

U veljači ćemo ponovno prikazati još jednu nezavisnu uzdanicu – Trokut tuge, prvi film na engleskom jeziku provokativnog švedskog redatelja Rubena Östlunda. „Savršena komedija našeg doba“, kako ga opisuje kritika, nominiran je u kategoriji najboljeg filma, redatelja i originalnog scenarija.Ponovno ćemo uživati i u najosobnijem Spielbergovom filmu dosad – Fabelmanovi. Sa sedam nominacija za Oscara, svakako se ističe ona za čarobnu glumačku izvedbu Michelle Williams, koja u filmu glumi Spielbergovu majku.Kraj mjeseca rezerviran je za još jedno epsko ostvarenje – Babylon. Film mladog talentiranog autora Damiana Chazellea (La La Land) baca potpuno novo svjetlo na rano doba Hollywooda kada je nijema umjetnička forma dobila glas.

Sve u isto vrijeme u Art kinu Arsen

DVIJE SPEKTAKULARNE ADAPTACIJE ROMANA

Na repertoar kina Arsen krajem mjeseca dolazi još jedno novo ostvarenje. Osam planina redatelja Felixa van Groeningena (Alabama Monroe) i Charlotte Vandermeersch ovjenčan je nagradom žirija u Cannesu. Riječ je o izvrsnoj adaptaciji istoimenog popularnog romana talijanskog pisca Paola Cognettija prevedenog na četrdesetak jezika. Za film je Guardianov Peter Bradshaw pisao da je riječ o „raskošnom, predivnom i neizrecivo tužnom filmu“.Filmska Češljaonica Ante Storića ovog mjeseca također donosi jednu slavnu adaptaciju. Lultni film vizualnog genijalca Stanleyja Kubricka, Paklena naranča (1971.), nastao je prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa. U vrijeme premijernog prikazivanja film je zbog eksplicitnog prikaza ekstremnog nasilja te uznemirujućeg viđenja društva bliske budućnosti izazvala velike kontroverze. No ipak je dobio četiri nominacije za Oscara u najprestižnijim kategorijama: film, režija, adaptirani scenarij te montaža.

Paklena naranča u Art kinu Arsen

DOBA DOMAĆIH DEBITANATA

Ako je protekla domaća filmska godina prošla u znaku debitanata, ova svakako nastavlja slaviti nove domaće redateljske snage. Nakon Josipa Žuvana (Garbura) i Dubravke Turić (Tragovi) novi naslov na repertoaru Art kina Arsen je Glava velike ribe, dugometražni prvijenac filmskog kritičara Arsena Oremovića koji će 8. veljače šibenskoj publici osobno predstaviti film.U središtu ove urbane socio-političke drame glumački je trolist koji svojim snažnim individualnostima nosi ovaj film – Nikša Butijer kao Andrija, Neven Aljinović-Tot kao Traktor te Lana Barić kao Vesna, nagrađena Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija stisnut ustaljenom svakodnevicom i opčinjen nerealnim poduzetničkim ambicijama. Andrija prodaje seosku kuću pokojnih roditelja i poziva svog brata, ratnog veterana, da se useli k njemu i njegovoj ženi u stan u Zagrebu.

Glava velike ribe u Art kinu Arsen

NEDJELJOM BUBAMARAC

Tri jutarnje nedjeljne matineje i ovog će mjeseca biti posvećene našim najmlađim posjetiteljima kina Arsen. Stvaran više od 10 godina i inspiriran Ezopovom basnom, Cvrčak i mravica, trenutno je jedan od najpopularnijih animiranih filmova na domaćim repertoarima. Prozvan “hrvatskim odgovorom Pixaru”, film će nesumnjivo oduševiti čitave obitelji svojom raskošnom računalnom animacijom i glasovnim interpretacijama. Likovima glasove daju Tara Thaller i Marko Petrić, a radnju prati originalna glazba Gordana Muratovića (Coco Mosquito).Na programu je i igrani film Dječak i tigar. Inspirativna priča se bavi jednim od najvažnijih pitanja našeg vremena, očuvanjem divljih životinja i ugroženih vrsta, a prati dječaka koji nakon što spasi mladunče bengalskog tigra s njim kreće na uzbudljivu avanturu u potrazi za novim domom.

Mačak u čizmama: Posljednja želja novi je nastavak popularne franšize koji je upravo nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg animiranog filma. Nakon što sazna da mu je preostao samo jedan od devet života, omiljeni Mačak kreće u svoju najveću potragu dosad – pronaći Zvijezdu želja i povratiti svoje izgubljene živote. Na tom putovanju učit će o vrijednosti pozitivnog razmišljanja, suradnje s drugima i davanja prioriteta voljenima nad sebičnim težnjama.

NOVOSTI O PROGRAMU PRATITE ONLINE

Sve novosti i detalje o filmovima pogledajte na web stranicama Kuće umjetnosti Arsen i pratite na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.

Ulaznice za sve programe Kuće umjetnosti Arsen dostupne su online, u City Pointu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, a podsjećamo da članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje članske iskaznice pri kupnji ulaznica na fizičkim prodajnim mjestima ostvaruju popust.

Valja spomenuti da je program art kina Arsen sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Podijeli sa drugima!

Vezane novosti

Vezane novosti

Arsen piše

Povremeno ti pišemo o novostima iz Arsena i sjajnim pričama koje ovdje nastaju – ili nam dolaze. Pretplati se na naša pisma – i ne brini, šaljemo samo pametne, zabavne i korisne stvari!

Arsen piše

Povremeno ti pišemo o novostima iz Arsena i sjajnim pričama koje ovdje nastaju – ili nam dolaze. Pretplati se na naša pisma – i ne brini, šaljemo samo pametne, zabavne i korisne stvari!