Film

Zona interesa

Ususret Oscarima

9. ožujka 2024. @ 18:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Zona interesa Kuća umjetnosti Arsen

Film

Zona interesa

Ususret Oscarima

9. ožujka 2024. @ 18:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Zona interesa Kuća umjetnosti Arsen
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Zona interesa, r. Jonathan Glazer, Velika Britanija, SAD, Poljska, 2023., 105′ (15)

 

Nova, odvažna i radikalna ekranizacija strahota Holokausta moćna je celuloidna interpretacija pojma koji je još početkom 1960-ih, opisujući ključnu ulogu poslovičnih birokrata u implementaciji i širenju nacističkih užasa, skovala politička teoretičarka Hannah Arendt – banalnost zla.

U rukama redatelja Jonathana Glazera ova ideja oživljava na primjeru zapovjednika ozloglašenog Auschwitza, Rudolfa Hössa, koji sa suprugom Hedwig i njihovo petero djece gradi idiličan dom u neposrednoj blizini logora, s druge strane bodljikave žice. I dok se njihova svakodnevica odvija duž dvoetažne vile i pomno održavanog vrta s bazenom, iz neposredne okoline odjekuju zvuci oružja i krikova.

“Efektivno, riječ je o dva filma: jedan vidite, a drugi čujete”, pojašnjava redatelj dodajući kako su oba jednako važna.

Ukupno pet nominacija za Oscara (u kategorijama najboljeg filma, redatelja, stranog filma, zvuka i adaptiranog scenarija) okrunilo je čitav niz filmu dosad pristiglih priznanja, među kojima su i Grand Prix u Cannesu, Europska filmska nagrada za oblikovanje zvuka, devet nominacija za nagrade BAFTA-e te tri nominacije za Zlatni globus.

U još jednoj maestralnoj ulozi nastupa Sandra Hüller, nominirana za Oscara za izvedbu glavne glumice u filmu Anatomija pada.

Temeljen na istoimenom romanu Martina Amisa, Zona interesa nesumnjivo je jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na ovu temu, ali i moćan podsjetnik na to da zlo vrlo često ne pripada (samo) prošlosti, niti nekim udaljenim svjetovima.  

 

ULAZNICE

Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Ulaznice po redovnoj cijeni dostupne su online i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen.

Članovi  Kluba prijatelja popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

Detalji:

Datum:
9. ožujka 2024.
Vrijeme:
18:00
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top