Film

Živa istina

Debitantski scenaristički i redateljski kino-projekt Tomislava Radića impresivna je egzistencijalna socijalna drama.

12/06/2021 @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Živa istina

Debitantski scenaristički i redateljski kino-projekt Tomislava Radića impresivna je egzistencijalna socijalna drama.

12/06/2021 @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Jugoslavija, 1972., c/b, 77′
Režija: Tomislav Radić
Scenarij: Tomislav Radić
Uloge: Božidarka Frait, Roza Rosoci, Vesna Veselić, Zlatica Dubravčić, Irena Uhl

 

U Zagrebu početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, 30-godišnja glumica Božidarka bezuspješno pokušava pronaći posao. Dok tijekom zime čeka da joj se pruži prilika za glumački angažman, Božidarka se prisjeća svog teškog djetinjstva ratnog siročeta, odlazi na zabave s prijateljima te zadubljena u misli ispija kave u kafićima i skromno se hrani. Njezina svakodnevica odvija se kroz niz susreta s prijateljima, s ljudima koji kao i ona pripadaju filmskom i kazališnom miljeu, kao i s onima koji tom miljeu gravitiraju. A onda jednog dana dospije na razgovor kod voditelja Teatra &td Vjerana Zuppe.

Debitantski scenaristički i redateljski kino-projekt Tomislava Radića (Timon, Što je Iva snimila 21. listopada 2003., Tri priče o nespavanju, Kotlovina) impresivna je egzistencijalna socijalna drama za glavnu ulogu u kojoj je Božidarka Frajt 1972. godine ovjenčana Zlatnom arenom. Izrazito modernističko ostvarenje realizirano je po uzoru na stil direct cinema, uz utjecaje ‘njujorške škole’ i predvodnika američke nezavisne scene Johna Cassavetesa te Jeana-Luca Godarda i francuskog novog vala.

Iako se ranije pojavljivao u filmovima, tek je u Radićevoj Živoj istini Arsen Dedić sam sjeo na mjesto skladatelja. S jednim ‘ali’: Radić je Živu istinu zamislio bez glazbe. Ipak, kako piše muzikologinja Irena Paulus, u dvije sekvence filma glazbena ‘pomoć’ je bila neophodna, a odmak od realnosti u ‘pomaknutu realnost’ bili su veliki poticaj mašti pjesnika-pjevača-skladatelja Arsena Dedića.

Iako u većini filma prevladava tzv. direktni ton, Radić je, kako bi postigao svojevrsnu emocionalnu poentu, dvije scene podložio Arsenovim pjesmama, Takvim sjajem može sjati i Baladu o prolaznosti sa sugestivnim stihovima: I ostali smo tako / kraj odlazeće vode / nerazjašnjeni sasvim / i pomalo van mode /.

Publiku će u projekciju filma razgovorom uvesti Jelena Svirčić i Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke.

 

(Tekst: J.S.)

Detalji:

Datum:
12/06/2021
Vrijeme:
20:30

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top