Film

Ženijalni dani: Voljeti Patriciju Highsmith

Ulaz slobodan!

6. ožujka 2024. @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Ženijalni dani: Voljeti Patriciju Highsmith

Ulaz slobodan!

6. ožujka 2024. @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Voljeti Patrciju Highsmith, biografski dokumentarac o najmoćnijoj autorici književnog krimića 20. stoljeća prikazujemo u sklopu programa Ženijalni dani Kino mreže.

Ulaz na projekciju je slobodan do ispunjena kapaciteta kina!


 

Ženijalni dani: Voljeti Patrciju Highsmith, r. Eva Vitija, Švicarska, Njemačka, 2022., 83′ (15)

Temeljen na nedavno objavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, majstorice psiholoških trilera i vitalne figure queer povijesti, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom i turbulentan ljubavni život te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Ekskluzivna arhivska građa popraćena glasovima obitelji, prijatelja i same autorice otkriva dosad nepoznato lice jedne od najekraniziranijih spisateljica svih vremena po čijim su predlošcima snimljeni kultni filmovi Nepoznati iz Nord Expressa (r. Alfred Hitchcock), Talentirani gospodin Ripley (r. Anthony Minghella) i Carol (r. Todd Haynes).

Usprkos elitističkom zaziranju prema kriminalističkoj prozi, Highsmith je književne sladokusce brzo osvojila svojim sofisticiranim psihološkim trilerima u kojima se često pojavljuje antologijski antijunak nestabilne psihe, kao što je to šarmantni ali čudovišni ubojica i prevarant Tom Ripley. Među njezinim obožavateljima je slavni pisac Graham Greene koji je naziva “ultimativnom pjesnikinjom tjeskobe”. U klaustrofobičnom i uvrnutom svijetu koji nastanjuju njezini likovi klasne tenzije, potisnuta seksualnost i pritisak društvenih očekivanja isprepliću se na neočekivane i uznemirujuće načine. 

O PROGRAMU ŽENIJALNI DANI

Ove godine program Ženijalni dani slavi jubilarni, 10. rođendan i postaje Ženijalni tjedan. Filmsko slavlje povodom Međunarodnog dana žena održava se od 4. do 10. ožujka kada će u 30 nezavisnih kina biti prikazano pet filmskih ostvarenja kojima su u fokusu, naravno, žene.

Tje(DAN) žena bit će obilježen u nizu kina diljem Hrvatske u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti premijerne i reprizne filmske naslove s  kompleksnim, inspirativnim, duhovitim, ranjivim ali i hrabrim junakinjama, te se inspirirati njihovim pričama s velikog platna.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Detalji:

Datum:
6. ožujka 2024.
Vrijeme:
20:00
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top