Ples

Viola, ja i nas dvije

Ples dvaju tijela – plesačice i instrumenta

21/10/2021 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Ples

Viola, ja i nas dvije

Ples dvaju tijela – plesačice i instrumenta

21/10/2021 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Ples dvaju tijela – plesačice i instrumenta te zvuk koji iz tog plesa proizlazi temeljne su odrednice ove izvedbe. Plesati te istovremeno stvarati i reproducirati glazbu za taj ples, svirati plešući ili plesati svirajući neka su od pitanja na koja izvođačica Nastasja Štefanić pokušava odgovoriti kroz svoj autorski rad.  Dekonstrukcija i napuštanje standardne forme sviranja viole te preispitivanje mogućnosti vlastitog plesačkog tijela, ali i tijela instrumenta rezultiraju stvaranjem specifičnog odnosa subjekta i objekta čija je međuovisnost vidljiva i u trenucima odvojenosti. Na koje je sve načine moguće tretirati instrument odnosno objekt kojega subjekt već toliko dobro poznaje?

Instrument u dodiru sa živim tijelom kao da i sam postaje živ i ostaje živim posredstvom zvuka koji se generira puneći prostor između ta dva tijela.

Poigravanjem s hibridnom formom solo-dueta autorica se „otvara“ pred gledateljem propitkujući vlastitu sebe, svoje glazbeno i plesačko ja; solo ples kao reminiscencija „plesa u dvoje“, stapanja s drugim tijelom, dodira s neživim, ali i čin oslobođenja te iscrpljivanja svog vlastitog fizičkog.

U konačnici Viola, ja i nas dvije predstavlja autobiografsko poigravanje i preispitivanje odnosa pokreta i zvuka te živog i neživog, unutar izvedbenog formata koji je na granici između plesnog performansa i eksperimentalnog koncerta.

 

Ulaznica: 30 kn

FIZIČKA PRODAJNA MJESTA:

  • City Point
  • blagajna Arsena (od 1. listopada, u radnom vremenu od 9 do 21 sat)

Na fizičkim prodajnim mjestima članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje važeće članske iskaznice ostvaruju popust pri kupnji ulaznica – cijena ulaznice je 20 kn.

 

DETALJI O PREDSTAVI

Autorica i izvođačica: Nastasja Štefanić

Kostimografija: Dalibor Šakić

Oblikovanje svjetla: Marino Frankola

Umjetnička i produkcijska podrška: Koraljka Begović

Grafičko oblikovanje: Paula Šantić

Snimanje i Fotografija: Neven Petrović

O IZVOĐAČICI

Nastasja Štefanić profesionalna je glazbenica, plesačica, koreografkinja te glazbeni i plesni pedagog koja živi i radi u Zagrebu. Završila je preddiplomski i diplomski studij viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Također spada i u prvu generaciju studenata suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je u lipnju 2016. godine završila preddiplomski studij, smjer – plesač suvremenog plesa.

Osim što se bavi autorskim radom, Nastasja redovito surađuje s domaćim i stranim plesnim umjetnicima ( Thierry Smits, Zrinka Šimičić Mihanović, Petra Hrašćanec, VRUM kolektiv, Marina Petković Liker, Marjana Krajač, Jasna Layes Vinovrški, Irma Omerzo). Kao glazbenica i plesačica nastupala je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Belgija, UK, Grčka, Njemačka, Estonija, Italija, Slovenija, Austrija, Mađarska, Češka). Njezini autorski radovi, među kojima su neki nastali tijekom studija plesa na ADU(Cadenza per 6, Etida za violu i midi kontroler, Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku, Together We Sound, Viola, ja i nas dvije, Prostor ni ja) prikazani su na nekolicini festivala u Hrvatskoj i šire (Periskop(Rijeka), Echo Echo Dance Festival(UK), Dani plesa(Sl.Brod), Invisible Dance Festival(Hvar), L1danceFest(Mađarska), Bazaar Festival(Češka), Monoplay(Zadar), Perforacije(Zagreb), Soundance(Berlin)).

Nastasja je dobitnica brojnih nagrada i stipendija među kojima su i Dekanova nagrada Akademije dramske umjetnosti za izvedbu u predstavi Hunting family 2 u koreografiji Francesca Scavette te Rektorova nagrada za koreografiju Cadenza per 6. Dobitnica je i umjetničke rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu gdje je u kolovozu 2016. godine zajedno sa skupinom umjetnika radila na predstavi Rapsodija za tri glave, šest stopala i deset ruku koja je premijerno izvedena u ožujku 2017. u Teatru &TD.  U 2018. godini Nastasja je bila dio rezidencijalnog programa ZPC-a u sklopu kojeg je nastao njezin dosada najizvođeniji autorski rad, solo predstava Viola, ja i nas dvije.

Detalji:

Datum:
21/10/2021
Vrijeme:
20:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top