Film

Sestrinstvo parne kupelji

Nagrada publike LUX - slobodan ulaz!

24. veljače 2024. @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info
Sestrinstvo parne kupelji Art kino Arsen

Film

Sestrinstvo parne kupelji

Nagrada publike LUX - slobodan ulaz!

24. veljače 2024. @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info
Sestrinstvo parne kupelji Art kino Arsen
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Sestrinstvo parne kupelji, r. Anna Hints, Estonija, Francuska, Island, 2023., 89′

Utješna toplina i sigurna tama tradicionalne parne kupelji, smještene usred šume, simbolička je opna, sigurno mjesto u kojoj se okuplja zajednica Voro žena u jugoistočnoj Estoniji, pročišćujući pritom kako vlastita tijela, tako i dušu. Međusobno dijeleći svoja iskustva i priče, svoje najdublje tajne i strahove, žene ne ogoljavaju samo tijela, već i vlastitu intimu, a njihovi drevni rituali toliko su posebni da ih je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine.

U zaštićenoj mikro-oazi žene se otvaraju i povjeravaju, u njihovim se pričama isprepliću humor i bol, a slušanje je ovdje jednako važno kao i govor.

Ovjenčan nagradom za režiju na Sundanceu i Europskom filmskom nagradom u kategoriji najboljeg dokumentarca, film Sestrinstvo parne kupelji nježna je, impresivno snimljena posveta ženskom zajedništvu, tijelu, tradiciji i – golim istinama.

Film je službeni estonski kandidat za Oscara, a uz brojne hvalospjeve kritike, nedavno je dospio i na listu najboljih filmova ove godine prema izboru New York Timesa.

 


Projekcija filma Sestrinstvo parne kupelji dio je programa posvećenog finalistima Nagrade publike LUX koji se odvija u suradnji Europskog parlamenta, Europske filmske akademije i Zagreb Film Festivala kao hrvatskog partnera programa. O pobjedničkom filmu, koji će biti proglašen u ožujku, odlučuje i publika koja nominirane filmove može ocjenjivati na službenoj stranici.

ULAZ SLOBODAN do ispunjenja kapaciteta kina!


 

O NAGRADI PUBLIKE LUX

Inače, Nagradu publike LUX svake godine dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas. Nagradom se odaje priznanje europskoj kinematografiji i nastoji podići razina osviještenosti o društvenim, političkim i kulturnim pitanjima u Europi.
Glasanjem za svoj omiljeni film, publika sudjeluje u odluci o pobjedniku, budući da se konačni poredak određuje zbrojem glasova europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. 

Detalji:

Datum:
24. veljače 2024.
Vrijeme:
20:30
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top