Film

Projekcija filma Murina na Tvrđavi Barone

Na samom početku rujna na Tvrđavi Barone bit će prikazana najveća senzacija hrvatskog filma u poprilično godina - Murina

02/09/2021 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Projekcija filma Murina na Tvrđavi Barone

Na samom početku rujna na Tvrđavi Barone bit će prikazana najveća senzacija hrvatskog filma u poprilično godina - Murina

02/09/2021 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Na samom početku rujna na Tvrđavi Barone bit će prikazana najveća senzacija hrvatskog filma u poprilično godina – Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Prodaja ulaznica za projekciju moguća je od 24. kolovoza u podne, a ulaznice su dostupne u online prodaji te u City Pointu šibenskih tvrđava po cijeni od 35 kuna.

 

O FILMU

Film je je svjetsku premijeru imao u srpnju na prestižnom festivalu u Cannesu, gdje je prikazan u programu 15 dana autora (Quinzaine des Réalisateurs) i nagrađen službenom festivalskom nagradom – Zlatnom kamerom (Camera d’Or) za najbolji debitantski film čitavog festivalskog programa. U središtu radnje je uzavreli odnos 16-godišnje Julije (Gracija Filipović) i njezina oca Ante (Leon Lučev), tradicionalnog pater familiasa koji upravlja koncima sudbine i želja svoje kćeri, ali i supruge Nele (Danica Čurćić). Dolazak karizmatičnog Javiera (Cliff Curtis), imućnog gosta kojeg s Antom i Nelom veže duga povijest, dodatno će uzburkati obiteljsku svakodnevicu, a Juliju – na njezinoj metaforičkoj odiseji prema slobodi i oslobađanju od skučene patrijarhalne sredine – povući u vrtlog nade, bijesa i strasti.

ANALIZA MEDITERANSKOG TEMPERAMENTA

Scenarij filma nazvanog po otrovnoj jadranskoj ribi smješten je na neimenovani jadranski otok, naizgled idiličnog, no često krutog, povremeno čak i negostoljubivog pa i opasnog ambijenta. Murina okuplja mnoge neuralgične motive suvremenog mediteranskog miljea s ove strane Jadrana: i figuru autoritativnog oca, i turiste opčinjene morskim plavetnilom, i ustupanje otočkog zemljišta stranom kapitalu. No, u kombinaciji sa žanrom filma odrastanja, film izrasta u gorko realističnu analizu mediteranskog temperamenta, ali istovremeno i gotovo nadrealističnu otočku priču, gdje se u ogoljenom, suncem opaljenom kamenom pejsažu kondenziraju užarene emocije protagonista.

NAGRAĐIVANI NASLOV

Osim nagrada u Cannesu, Murina je na Pulskom filmskom festivalu odnijela nagradu publike, nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu, dok je nagrada za najboljeg debitanta otišla u ruke redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Filmu predstoji i sjevernoamerička premijera na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF) u rujnu, no prije toga bit će prikazan na filmskom platnu Tvrđave Barone, kao posljednji naslov programa Filmske srijede i subote na Baroneu.

Iz Tvrđave kulture poručuju da će se projekcije održati u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera, u ograničenom kapacitetu.

Detalji:

Datum:
02/09/2021
Vrijeme:
21:00

Lokacija

Tvrđava Barone
Put Vuka Mandušića 28
Šibenik,
Pogledaj na Google maps-u
Go to Top