Radionica

Predavanje + panel: Menstrualno siromaštvo

Cilj je potaknuti diskusiju te ponuditi praktična rješenja i poboljšanja za učenice osnovnih i srednjih škola

03/12/2021 @ 18:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Radionica

Predavanje + panel: Menstrualno siromaštvo

Cilj je potaknuti diskusiju te ponuditi praktična rješenja i poboljšanja za učenice osnovnih i srednjih škola

03/12/2021 @ 18:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Šibenska udruga mladih – Š.U.M. u partnerstvu s udrugama Fotopoetika i Kolektiv4b organizira predavanje i raspravu na temu menstrualnog siromaštva. 

Poticaj za bavljanje ovom temom dala je udruga Pariter koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu na nacionalnom uzorku te čije je istraživanje bilo povod pokretanju inicijative da se stopa PDV-a umanji na 5% za higijenske potrepštine. Također, ovo je istraživanje dosada proizvelo i to da su pojedine lokalne sredine osigurale menstrualne uloške u toaletima srednjih škola kako bi učenice koje su u potrebi imale pristup ulošcima u vrijeme menstruacije.

Istraživanje pokazuje kako čak 10% osoba koje menstruiraju ima teškoće s nabavkom higijenskih potrepština za vrijeme menstruacije zbog svojeg ekonomskog statusa te kako u javnim toaletima, toaletima Ustanova, škola i drugim javnim mjestima postoje nedostatci u infrastrukturi koji umanjuju higijenski standard za te osobe. Proveli smo ispitivanje i na lokalnom uzorku od 279 učenica došli do podatka da njih 8% ima teškoće s osiguravanjem dovoljne količine higijenskih potrepština za vrijeme menstruacije.

Zbog toga, cilj je ovog predavanja i rasprave potaknuti diskusiju u lokalnoj zajednici o ovim problemima te ponuditi praktična rješenja i poboljšanja za učenice osnovnih i srednjih škola.

Nakon predavanja slijedi rasprava u kojoj sudjeluju zamjenica župana Šibensko – kninske županije, Iris Ukić Kotarac te u ime Grada Šibenika ravnateljica Osnovne škole Meterize Margit Vrbičić te Tara Šolić, učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.

 

Ulaz je slobodan, a kapacitet ograničen, stoga za dolazak nije potrebna COVID potvrda.

Detalji:

Datum:
03/12/2021
Vrijeme:
18:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top