Film

Plinsko svjetlo

Psihološki triler iz zlatnog doba Hollywooda na programu 'Češljaonice'

17. travnja 2024. @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Plinsko svjetlo

Psihološki triler iz zlatnog doba Hollywooda na programu 'Češljaonice'

17. travnja 2024. @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja

Plinsko svjetlo (Gaslight), r. George Cukor, SAD, 1944., 112′

 

Godinama nakon što je svjedočila ubojstvu svoje tete, Paula Alquist (Ingrid Bergman) vraća se u London sa suprugom Gregoryjem te se nastanjuje u naslijeđenoj kući pokojne tete. S vremenom, zbog titrajućih plinskih lampi, tajanstvenih šumova i koraka koji odjekuju kućom, Paula postaje sve nervoznija i paranoičnija, a suprug joj zbog pogoršanja psihičkog stanja zabranjuje izlazak iz kuće. Događaji zainteresiraju policijskog inspektora koji ponovno otvara slučaj ubojstva… 

Remake istoimenog britanskog filma, Plinsko svjetlo uzbudljiv je melodramatski psihološki triler iz zlatnog doba Hollywooda kojim oskarovac George Cukor opravdava reputaciju redatelja, tim više što je Ingrid Bergman za interpretaciju lika Paule koja postupno tone u ludilo nagrađena Oscarom za najbolju žensku ulogu, dok je u ulozi znatiželjne susjede svoj glumački debi ostvarila Angela Lansbury, inače najpoznatija po televizijskoj seriji Ubojstvo, napisala je.

Riječ je o filmu dojmljivo građene atmosfere napetosti, radnje smještene u klaustrofobične viktorijanske ambijente, a predstavlja i izniman primjer uspješnog implementiranja elemenata filma noira u klasičnu holivudsku kostimiranu dramu. Crno-bijeli celuloidni dragulj koji je kumovao stvaranju pojma gaslighting, što označava proces dovođenja osobe u stanje iskrivljenog doživljaja stvarnosti metodama emotivne manipulacije, prikazujemo u sklopu travanjske Češljaonice prema odabiru Ante Storića.

ULAZNICE

Za Klub prijatelja 3,50€/ redovna cijena 4€ 

Ulaznice po redovnoj cijeni dostupne su online i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen.

Članovi  Kluba prijatelja popust ostvaruju na fizičkim prodajnim mjestima uz predočenje važeće članske iskaznice.

Detalji:

Datum:
17. travnja 2024.
Vrijeme:
21:00
Događaj Tags:
, , , , ,

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top