Film

Nježna koža

Nježna koža, ljubavna drama Françoisa Truffauta o preljubničkoj vezi uspješnog književnog urednika Pierrea i mlade stjuardese Nicole.

16/06/2021 @ 18:30

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Nježna koža

Nježna koža, ljubavna drama Françoisa Truffauta o preljubničkoj vezi uspješnog književnog urednika Pierrea i mlade stjuardese Nicole.

16/06/2021 @ 18:30

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

La peau douche
Francuska, 1964., c/b, 113′
Režija: François Truffaut
Scenarij: François Truffaut, Jean-Louis Richard
Uloge: Jean Desailly, Françoise Dorléac, Nelly Benedetti, Daniel Ceccaldi

 

„lakše sam se odvikao / koliko se može / osim od Truffauta / tvoje nježne kože“ – ovim stihovima započinje pjesma Lakše sam se odvikao Arsena Dedića. Nježna koža iz posljednjeg stiha ujedno je i naslov ljubavne drame Françoisa Truffauta o preljubničkoj vezi uspješnog književnog urednika Pierrea i mlade stjuardese Nicole. Priča o nevjeri, zločinu strasti, ljubavnim trokutima (ili četverokutima) fundamentalna je narativna linija francuske kinematografije, a Truffaut ju pretvara u kompleksno, napeto i gotovo tjeskobno ostvarenje, s izrazitom sklonošću prema detaljima i zamjetnim utjecajem Hitchcocka čiji je opus Truffaut veoma cijenio. Prema riječima velikog francuskog redatelja, poticaj za film došao je od sljedećeg prizora: žena i muškarac u taksiju, vraćaju se s večere, i strastveno se ljube. Slavni sineast inspiraciju je i inače crpio iz života i to, kako je sam jednom prilikom istaknuo, 20% iz autobiografskih elemenata, 20% iz novinskih priča, 20% iz života prijatelja, što bi dopunio s 40% fikcije.

Film premijerno prikazan u Cannesu 1964. kritika je najprije dočekala kao hladno, cinično ostvarenje, posve neočekivano nakon Truffautovih filmskog triptiha kojima je iscrtao obrise francuskog novog vala: 400 udaraca (1959.), Pucajte na pijanista (1960.) i Jules i Jim (1962.). Proteklih je desetljeća, međutim, ovo ostvarenje prepoznato kao jedno od najkonzistentnijih i emotivno najsofisticiranijih redateljevih djela. U ulozi Nicole briljirala je Françoise Dorléac čija je kratka glumačka karijera, prerano prekinuta tragičnom pogibijom, ostala u sjeni njezine slavne mlađe sestre Catherine Deneuve. Upečatljiva glazba plodnog francuskog skladatelja filmske glazbe Georgesa Deleruea vješto zaokružuje atmosferu filma koja je inspirirala i Arsena za ove stihove: „lakše sam se odvikao / društva i duhana / nego naših noći / nego naših dana“.

 

(Tekst: Jelena Pašić, vanjski suradnik u selekciji programa)

Detalji:

Datum:
16/06/2021
Vrijeme:
18:30

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top