Kazalište

Mistero Buffo

Monodrama u produkciji Grupe & Triko Cirkus Teatar, Zagreb

21/02/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Kazalište

Mistero Buffo

Monodrama u produkciji Grupe & Triko Cirkus Teatar, Zagreb

21/02/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Mistero Buffo je zbirka satiričnih monologa talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine na temelju srednjovjekovne predaje i tradiciji giullara, lakrdijaša, koji su teme pronalazili u subverzivnom čitanju biblijskih tema. Foa su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualan i politički provokativan. Danas je pak savršeni spoj smijeha s oštricom.

Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba Srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao Mistero Buffo.

O PREDSTAVI

Mistero Buffo krikom poziva da stanemo na daske i damo inteligentni komični oblik općem bijesu “malog čovjeka.” Dok naše postojanje na ovom planetu izdiše, političko-industrijsko-vojna oligarhija nastavlja bacati dimne zastave ne bi li masama odvukla pažnju. No, dižu se glasovi, a glas Darija Foa kao i uvijek oštar je poput britve. Iako su svih devet komičnih misterija i sve četiri pasionske igre čisti biseri, Rođenje glumcaLazarovo uskrsnuće i Bonifacije VIII smatraju se ključnima.

Rođenje glumca brutalna je priča o gubitku i uništavanju autoriteta. Moćnici nasilno uništavaju cjelokupno postojanje siromašnog nevinog čovjeka. S obzirom na to da se klaun rađa kroz patnju, slijedi iskupljenje. Glumac odražava bezdušne sile i prisiljava nas da se zapitamo o stanju ljudske vrste.

Lazarovo uskrsnuće ruga se nemogućnosti masa da shvate božansko, čak i kad im je pred nosom. Nemilosrdno nagomilavanje medijskih podataka, kao neizbježan fenomen, otupjelo je našu sposobnost razabiranja ključnog.

Bonifacije VIII izravna je optužba Crkve; zbog korupcije, bezbožnosti, novčanih interesa i neizrecivog nedostatka svetosti Crkva gubi mlađe, liberalnije generacije.

Nalazimo se na prekretnici. Kroz karneval Darija Foa možemo iznova definirati status quo, pojam poretka, žrtve, glumca i publike.

 

AUTORSKI TIM

Prevoditeljica: Tatjana Peruško
Redateljica: Lee Delong
Glazbenik: Igor Dorotić
Autorica svjetla: Vesna Kolarec
Producentica: Jana Šivak

Igra: Dražen Šivak

Produkcija: Grupa & Triko Cirkus Teatar, Zagreb

 

ULAZNICA: 70 kn

FIZIČKO PRODAJNO MJESTO: blagajna Arsena (od 9 do 21 sat)

Na blagajni Arsen članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava uz predočenje važeće članske iskaznice ostvaruju popust pri kupnji ulaznica – cijena je 50 kuna.

Uz ulaznicu je potrebna i COVID potvrda – detalji na na linku.

 

Detalji:

Datum:
21/02/2022
Vrijeme:
20:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top