Izložbe

Lice sunca – Vatroslav Kuliš

Izložba jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva i Arsenovog prijatelja

04/08/2022 @ 21:00 - 18/08/2022 @ 22:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Izložbe

Lice sunca – Vatroslav Kuliš

Izložba jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva i Arsenovog prijatelja

04/08/2022 @ 21:00 - 18/08/2022 @ 22:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Kuća umjetnosti Arsen, mjesto za sve boje i oblike umjetnosti, prvi puta postaje mjesto održavanja likovne izložbe i to Arsenovog dugogodišnjeg prijatelja, jednog od najvećih majstora suvremenog slikarstva u Hrvatskoj i jednog od naših najboljih apstraktnih umjetnika – Vatroslava Kuliša.

Izložba je nazvana Lice sunca, a Kuliš će u Arsenu izložiti potpuno nove radove koji će u prostor Arsena unijeti sunce, toplinu, energiju ljeta i razigrane boje Mediterana. Među Kuliševim novim platnima je i jedno nastalo u čast šibenskog umjetničkog genija. Djelo je to koje je Arsenovom stvaralaštvu odalo počast vrtlogom boja iz kojeg melodija gotovo da pršti.

“Svesti ovo dvoje velikana hrvatske umjetnosti i njihovu vezu na nekoliko rečenica, potpuno je uzaludan zadatak. Stoga je dovoljno reći da ova izložba, kao i sve drugo što smo do sada imali priliku vidjeti u Arsenovoj kući, ima za cilj potaknuti sve one koji gledaju i slušaju da barem nakratko (pro)žive slobodu umjetnosti i okrenu svoja lica njenom suncu”, poručuje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Kuliš, čija ćemo razigrana nova platna moći razgledati od četvrtka, uoči otvaranja izložbe prisjetio se zadnjih dana druženja s Arsenom.

Ja sam, znate, s Arsenom surađivao u Zagrebu nedugo prije nego je preminuo. Radili smo na njegovom zadnjem koncertu u gornjogradskoj Sceni Amadeo, bio je to koncert u humanitarne svrhe za djecu bez roditelja. Radio sam grafike u sitotisku, ručno izrađivao svaku boju, a Arsen je govorio ‘Sve za našu dicu, napravit ćemo sve za našu dicu’. Nije bilo njegovog prepoznatljivog cinizma ni zafrkancije. Nedugo nakon toga je umro, i nas dvoje se sada opet na neki način susrećemo. Dolazim u jednu sasvim drukčiju dvoranu s velikim mogućnostima transformacije, u dvoranu koja je hommage jednom velikom umjetniku i imponira mi što sam, ne samo kao slikar, nego i kao prvi slikar uopće, pozvan izlagati u Kući umjetnosti Arsen.

Vatroslav Kuliš je do sada imao 170 samostalnih i preko 140 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

 

ULAZNICE: 30 kuna, dostupne na web shopu i na blagajni Kuće umjetnosti Arsen.

Studentima i članovima Kluba prijatelja ulaz je slobodan. 

 

Detalji:

Početak:
04/08/2022 @ 21:00
Kraj:
18/08/2022 @ 22:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top