Film

Karneval, anđeo i prah

Omnibus sastavljen od tri priče koje ekraniziraju pripovijetke iz zbirke Ruke Ranka Marinkovića svojevrsna je studija mediteranskog podneblja.

16/06/2021 @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Karneval, anđeo i prah

Omnibus sastavljen od tri priče koje ekraniziraju pripovijetke iz zbirke Ruke Ranka Marinkovića svojevrsna je studija mediteranskog podneblja.

16/06/2021 @ 20:30

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Hrvatska, 1990., 122′
Režija: Antun Vrdoljak
Scenarij: Antun Vrdoljak (prema zbirci pripovijedaka Ruke Ranka Marinkovića)
Uloge: Boris Dvornik, Ivica Vidović, Rade Šerbeđija, Tonko Lonza, Ena Begović

 

Omnibus sastavljen od tri priče koje ekraniziraju pripovijetke iz zbirke Ruke Ranka Marinkovića svojevrsna je studija mediteranskog podneblja s plejadom osebujnih otočkih karaktera. Usamljenost i razočaranje, popraćeni surovim humorom koji ponekad prelazi u notornu okrutnost, izviru iz ovog škojskog univerzuma. Vješto pretačući Marinkovićevu sklonost groteski i teatralnosti na veliko platno, Antun Vrdoljak oslikava mentalitet i navade male dalmatinske sredine, prožete melankolijom, samoćom i čežnjom. U središtu svake priče jedan je nesretni, usamljeni protagonist: introvertirani Visko prijateljuje samo s Nanom, majstor bez vlastite djece dolazi na ideju da posvoji svog šegrta, a Tonko se, nakon što ga je ostavila zaručnica, zatvara u kuću i na trenutke gubi razum.

Upravo ovaj film kritika često opisuje kao implicitnu posvetu velikom hrvatskom književniku, „viškom Voltaireu“, kako ga je prozvao Tin Ujević. Književna djela Vrdoljak je adaptirao u više navrata, a u filmski je medij pretočio i Marinkovićeva Kiklopa. Trima filmovima iz omnibusa Karneval, anđeo i prah pridodao je još ekranizacije dviju Marinkovićevih pripovijedaka, filmove Zagrljaj i Koštane zvijezde, koje zajedno s prethodnima čine petodijelni televizijski serijal Zagrljaj. Vrdoljakova suradnja s Arsenom Dedićem, započeta 1971. na stvaranju televizijske igrane serije Prosjaci i sinovi, uspješno je nastavljena idućih desetljeća, a svoje skladateljsko i kantautorsko umijeće Arsen je možda i ponajviše pokazao na Vrdoljakovim Glembajevima (1988.). Dvije godine kasnije, ovaj šibenski glazbar svojim će melodijama ispuniti i stiješnjen, zatvoreni otočki svijet iz filma Karneval, anđeo i prah.

Detalji:

Datum:
16/06/2021
Vrijeme:
20:30

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top