Film

Godina žene

Art kino Arsen - dokumentarni film

13/04/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Godina žene

Art kino Arsen - dokumentarni film

13/04/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

GODINA ŽENE / Year of the Woman

Sandra Hochman, SAD, 1973., 87′

Film se prikazuje s engleskim titlovima.

 

Dokumentarni film američke spisateljice i pjesnikinje Sandre Hochman prati događaje na Demokratskoj konvenciji u Miamiju 1972. i bilježi dinamičan trenutak u drugom valu američkog feminizma – kampanju Shirley Chisholm, prve žene i Afroamerikanke u utrci za predsjednicu SAD-a. Film koji je javnosti postao nedostupan ubrzo nakon premijernih projekcije godine 2019. je restauriran i digitaliziran glasan je i vrckav iskaz u kojem autorica sabotira konvenciju, prozivajući muški politički i medijski establišment zbog ignoriranja Chisholmine kampanje, i to uz uz pomoć striptizete Liz Renay (koja je kasnije glumila u Desperate Living Johna Watersa), ismijava Warrena Beattyja i Garyja Harta zbog njihova nesvjesnog seksizma te vodi urnebesan dijalog s Artom Buchwaldom (“najbolji komičarski duo nakon Hepburn i Tracyja”). U filmu se pojavljuju Gloria Steinem, Betty Friedan, Florynce Kennedy, Coretta Scott King, Germaine Greer i druge feminističke ikone 1970-ih, kao i pisac Norman Mailer.

 

TRIBINA NAKON PROJEKCIJE FILMA

Projekciju filma donosimo u suradnji sa zagrebačkim Dokukinom KIC u okviru programa Hall of Fame, a nakon filma održat će razgovor i tribina o performativnosti u (fem)politici, ženstvenosti kao maškaradi te intersekcionalnosti feminističkih teorija, u kojoj će sudjelovati Biljana Kašić, Sonja Leboš i Maja Šintić.

Biljana Kašić, koja je donedavno predavala na Sveučilištu u Zadru, feministkinja je i postkolonijalna teoretičarka. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Kašić je kao redovita i gostujuća profesorica predavala na više sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Piše, istražuje, poučava mlade, sudjeluje i vodi međunarodne i nacionalne znanstvene projekte.

Uz nju, na tribini sudjeluju kulturna antropologinja Sonja Leboš koja u dugogodišnjem radu bilježi sudjelovanja na nizu međunarodnih konferencija, te aktivistkinja, pedagoginja i sociologinja Maja Šintić.

Tribinu će moderirati programska koordinatorica Art kina Arsen, Jelena Svirčić.

ULAZNICA: 25 kn

Za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava: 20 kn (na blagajni Arsena, uz predočenje važeće članske iskaznice)

Detalji:

Datum:
13/04/2022
Vrijeme:
20:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top