Film

Domaći maratonci

11. maraton kratkometražnog filma - ULAZ SLOBODAN

17/12/2023 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Vizual maraton kratkometražnog filma KUA

Film

Domaći maratonci

11. maraton kratkometražnog filma - ULAZ SLOBODAN

17/12/2023 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Vizual maraton kratkometražnog filma KUA
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Domaći maratonci – 11. Maraton kratkometražnog filma, cca 100′

ULAZ SLOBODAN do ispunjenja kapaciteta dvorane!

 

Povodom najkraćeg dana u godini, uz manifestaciju Maraton kratkometražnog filma već se deset godina zaredom slavi kratka filmska forma! Tim povodom Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža donose izbor kratkometražnih filmova za filmofile svih generacija.

U sklopu ovogodišnjeg Maratona šibenskoj publici bit će predstavljen izbor iz nagrađivanih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih kratkometražnih filmskih naslova domaće produkcije, ukupnog trajanja oko 100 minuta. Filmove će prije projekcije predstaviti naš suradnik i odabiratelj programa Češljaonica Ante Storić.

Ideja o Maratonu kratkometražnog filma nastala je 2012. godine u Francuskoj s ciljem promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila diljem Europe, a u Hrvatskoj se održava jedanaestu godinu zaredom u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Kino mrežon te uz podršku autorica i autora.

 

PROGRAM

  1. Zof, Rino Barbir, 16′, igrani film, 2022.

Zofova patološka ljubomora navodi ga na iracionalno, pa čak psihotično ponašanje. Kada ga ostavi djevojka, Zof se još više zbližava sa svojom stafordicom Lotom, s kojom provodi najviše vremena. Njegov odnos sa psom reflektira Zofovo ponašanje prema ljudima koji su mu najbliži

 

  1. Dohvatiti sunce, Ana Bilankov, dokumentarni film 19′, 2023.

Film se dotiče nekih povijesnih činjenica o najvećem izbjegličkom logoru El Shatt u sinajskoj pustinji u Egiptu tijekom Drugog svjetskog rata, na temelju materijala iz hrvatskih i međunarodnih arhiva isprepletenih s vizualom ovog pustinjskog ne-mjesta sada. Film je pokušaj rekonstrukcije fragmentiranog sjećanja na nepoznatu povijest o migraciji na Mediteranu kao transtemporalno filmsko putovanje.

 

  1. Nije zima za komarce, Josip Lukić i Klara Šovagović, igrani film, 28’50”, 2022.

Približava se kraj 2021. godine u glavnom hrvatskom gradu. Karlo (33) živi u maminom stanu u centru, radi od kuće i povremeno se druži s prijateljima.

 

  1. Haljina za finale, Martina Meštrović, 8’45”, animirani film, 2023.

“Jednom je moja baka obojila svoju vjenčanicu u crno. Htjela je biti pokopana u njoj.”

 

  1. Sprovod, Šimun Šitum, 22′, igrani film, 2022.

U Splitu je sunčani proljetni dan. Mariju je umro djed te svome ocu Bruni pomaže obaviti sve nezahvalne zadatke koje sa sobom donosi smrt bliske osobe. Bruno ima neobičnu ideju o tome kako sačuvati uspomenu na svog oca, koja se Mariju baš i ne dopada.

 

  1. Valerija, Sara Jurinčić, 15-ak min, eksperimentalni film, 2023.

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film zamišljen kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškaraci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

 

 

Akcija 1+1 Art kino Arsen

Detalji:

Datum:
17/12/2023
Vrijeme:
20:00
Događaj Tags:
, , , ,

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top