Konferencija

Dan sigurnog pobačaja

Predavanje i rasprava povodom Dana sigurnog pobačaja

04/10/2022 @ 19:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Konferencija

Dan sigurnog pobačaja

Predavanje i rasprava povodom Dana sigurnog pobačaja

04/10/2022 @ 19:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Šibenska udruga mladih Š.U.M. obilježava dan sigurnog pobačaja (28.rujna) predavanjem i predstavljanjem feminističke početnice u Kući umjetnosti Arsen, 4. listopada s početkom u 19 sati.

Dan sigurnog pobačaja obilježava se zbog potrebe da se istaknu ženska ljudska prava i u prvi plan dovede rastuće nasilje i opresija žena te prakse kojima se ženama onemogućava jednak pristup zdravstvenoj usluzi pobačaja na zahtjev žene, bilo kroz prikrivene prakse u kojima bolnički odjeli zapošljavaju liječnike koji se prizivaju na savjest i odbijaju obavljati plaćene usluge zakonski propisane u sekularnoj Republici Hrvatskoj, bilo preko inicijativa niza ortodoksnih organizacija koje traže da pojedina vjerska ideologija diktira zakonodavni okvir države.

Program:
U ljeto 2021. godine u Šibeniku je Platforma za reproduktivnu pravdu organizirala ljetnu feminističku školu „Na valovima feminizma“ kojom su obuhvaćene teme pobačaja, menstrualnog siromaštva, seksualnosti i reproduktivne skrbi. Jedan od ishoda te škole je i nedavno objavljena istoimena aktivistička početnica koju će u kući umjetnosti Arsen predstaviti Ivana Živković, a sudionici će imati mogućnost početnicu prolistati i u digitalnom obliku preuzeti (Na-valovima-feminizma__Aktivisticka-pocetnica-Platforme-za-reproduktivnu-pravdu.pdf (reproduktivna-pravda.hr)).

Uslijedit će predavanje Daniele Drandić, magistre zdravstvene zaštite majki i novorođenčadi; voditeljice programa Reproduktivna prava u udruzi Roda koja će predstaviti istraživanje nastalo u sklopu ImagineEURO projekta.

Skrb u rodilištima za rodilje, majke, novorođenčad i obitelji znatno se promijenila od početka pandemije COVID-19. Kolaboracijski centar za zdravlje majke i novorođenčadi Svjetske zdravstvene organizacije pri Institutu Burlo Garofolo od početka pandemije provodi istraživanje o njihovim iskustvima, zajedno sa nacionalnim partnerima iz različitih zemalja.

Prvi rezultati ovog istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu Lancet Global Health, a u studenom će cijeli broj časopisa International Journal of Obstetrics and Gynaecology biti posvećen ovoj temi.

Tijekom predavanja predstavit će se rezultati prikupljeni u prvih 18 mjeseci pandemije za četiri zemlje koje su nekoć imale zajednički zdravstveni sustav – Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija. Kakva je kvaliteta zdravstvene skrbi za žene i čemu su žene izložene u bolnicama u usporedbi prema drugim regionalnim i europskim sustavima pitanje je na koje će se pokušati odgovoriti tijekom predavanja u predviđenom trajanju od 30 minuta i rasprave tijekom koje će se moći uključiti i publika.

Nakon samog predavanja otvorit će se rasprava koja prati i druge aktivnosti udruge Roditelji u akciji -RODA, poput Prekinimo šutnju i masovnog svjedočenja niza žena koje su preživjele različite oblike obstetričkog i institucionalnog nasilja u hrvatskom zdravstvenom sustavu uz naglašavanje potrebe da se poštuju ustavom zajamčena ljudska prava i da iz okvira jednakopravnosti i demokracije proizlaze i planirane zakonske regulative u „zapadnom“, demokratski orijentiranom društvu.

Detalji:

Datum:
04/10/2022
Vrijeme:
19:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top