Film

Bijeg

Art kino arsen - redovni program

24/04/2022 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

Bijeg

Art kino arsen - redovni program

24/04/2022 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

BIJEG / Flee 

Jonas Poher Rasmussen, Danska, Francuska, Švedska, Norveška, 2021., 89′

 

Ovo originalno filmsko ostvarenje prvi je film koji je nominaciju za Oscara izborio istovremeno u ove tri kategorije: najbolji dugometražni dokumentarni film, najbolji dugometražni animirani film i najbolji strani film.  Prikazujemo ga u sklopu događanja Nagrada publike LUX kao jedan od tri nominirana naslova za tu nagradu, a o kojoj će odlučivati  i publika Art kina Arsen svojim glasovima. Koristeći animirane tehnike, dansko-francuski redatelj Jonas Poher Rasmussen prati priču Amina Nawabija, kako glasi pseudonim njegovog prijatelja i nekadašnjeg školskog kolege, danas 36-godišnjeg uglednog sveučilišnog profesora. Amin se 20 godina bori s bolnom tajnom koja se nadvija nad sretnim životom koji je izgradio za sebe i svog budućeg muža. Nezaboravno, dojmljivo ostvarenje o suočavanju s prošlošću i samospoznaji pratimo putem intimnih intervjua: obraćajući se redatelju, Amin prvi put otkriva priču o nevjerojatnom putovanju koje je doživio kao dječak bježeći iz rodnog Afganistana. Bijeg je ovjenčan i Velikom nagradom žirija na lanjskom Sundanceu.

Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom hrvatskoj publici donosi besplatne projekcije filmova nominiranih za Nagradu publike LUX. Prvi put ove godine projekcije će obuhvatiti čak 11 hrvatskih gradova i 13 nezavisnih kina, od kojih je jedna lokacija upravo Kuća umjetnosti Arsen!
Program uključuje tri filma od kojih je jedan i film Bijeg. Glasanjem za svoj omiljeni film, publika odlučuje o pobjedniku, a nasumično odabrani sudionici dobit će priliku sudjelovati na svečanosti dodjele nagrada 8. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu.
O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, budući da se konačni poredak određuje zbrojem njihovih glasova, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50 % ocjene. Glasati za filmove možete do 25. svibnja na službenoj stranici Nagrade publike LUX.

Ulaz na projekciju je slobodan, a film se prikazuje u suradnji sa Zagreb Film Festivalom i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Detalji:

Datum:
24/04/2022
Vrijeme:
21:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top