Film

400 udaraca

Art kino Arsen - ČEŠLJAONICA

27/04/2022 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Film

400 udaraca

Art kino Arsen - ČEŠLJAONICA

27/04/2022 @ 21:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Češljaonica: 400 UDARACA / Les Quatre Cents Coups

François Truffaut, Francuska, 1959., 99′

 

Počesto debitantski radovi imaju neku posebnu, često neponovljivu čaroliju: u ožujku smo prikazali debitantski uradak Louisa Mallea Lift za gubilište, dok je ovaj mjesec na repertoaru Češljaonice debitantski uradak još jednog novovalnog francuskog filmaša – Françoisa Truffauta. 400 udaraca je drama s elementima kriminalističkog filma u kojoj se adolescent Antoine Doinel suočava s nizom nevolja kod kuće i u školi, te je jedno od najboljih ostvarenja francuskog novog vala. Riječ je o filmu nekonvencionalne naracije i vizualne ekonomičnosti, koji nimalo sentimentalno prikazuje život nekomformističkog protagonista.

Scenarij filma, nominiran za Oscara, inspiriran je nesretnim djetinjstvom samog autora, dok je Truffaut nagrađen kanskom Zlatnom palmom za najboljeg redatelja. Nastao kao kontrapunkt srednjestrujaškom izričaju holivudskog filma, novi val francuskog filma ostavio je dubok trag u filmskoj povijesti te je izvršio ogroman utjecaj na nove generacije filmskih autora diljem svijeta, a 400 udaraca jedno je od njegovih kapitalnih djela. Ne propustite jedinstvenu priliku pogledati ga na velikom platnu Kuće umjetnosti Arsen.

 

 

Češljaonica ili Kroz prizmu realizma – bitno iz povijesti europskoga filma

U sklopu programa dosad je prikazan ogledni primjerak novog socijalnog realizma frankofonske kinematografije u belgijskoj socijalnoj drami Dva dana, jedna noć braće Dardenne, Ja, Daniel Blake – autentični dramski uradak rodonačelnika britanskog socijalnog realizma Kena Loacha o borbi pojedinca i sistema, portret prepoznatljivog svijeta korupcije i nepotizma u postnovovalnoj rumunjskoj drami Matura Cristiana Mungiua, demonstraciju vještog balansa realističkog i metafizičkog izričaja u pesimističnoj Zvjagincevljevoj drami Bez ljubavi te remek-djelo Lov suosnivača danske Dogme 95, Thomasa Vinterberga.

Spomenuti naslovi odabrani su metodom svojevrsnog “češljanja” kroz povijest europske kinematografije jer u svom izričaju implementiraju realistička obilježja. Otuda i sam naziv programa.

(Odabiratelj i uvodničar: Ante Storić)

 

ULAZNICA: 25 kn

Za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava: 20 kn (na blagajni Arsena, uz predočenje važeće članske iskaznice)

Detalji:

Datum:
27/04/2022
Vrijeme:
21:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top