Konferencija

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Prigodni program - ulazak isključivo s pozivnicom

20/02/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info

Konferencija

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Prigodni program - ulazak isključivo s pozivnicom

20/02/2022 @ 20:00

Kupi ulaznicu
COVID Info
Loading Događanja
Ovaj događaj je prošao.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva slavi se 22. veljače, a koji dan ranije će se taj važan datum obilježiti prigodnim programom u suradnji Udruge prosvjetnih djelatnika Biskup Srećko Badurina, Glazbene škola Ivana Lukačića Šibenik, Ekonomske škole Šibenik, Šibenske biskupije, Mješovitog katedralnog zbora sv. Jakova Šibenik i Tvrđave kulture Šibenik.

Svojom inicijativom uključeni u suradnju žele dati svoj doprinos i ukazati na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskog glagoljičnoga pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

VAŽNOST GLAGOLJICE

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva knjiga na hrvatskome jeziku „Misal po zakonu rimskoga dvora“, prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. Glagoljica je otada jedno od najprepoznatljivijih obilježja hrvatske pismenosti i kulture te važan simbol hrvatskog i nacionalnog identiteta po kojem je Hrvatska jedinstvena i prepoznatljiva u svijetu.

PROGRAM

Program se sastoji od dva dijela, glazbenog i literarnog.

Glazbeni dio: 

Mješoviti katedralni zbor sv. Jakova Šibenik, voditeljica Jelena Mikulandra       

Pjevački odjel Glazbene škole ‘Ivana Lukačića’ Šibenik, nastupaju učenici u klasi profesorice Ane Grubić Miškić, uz glasovirsku pratnju profesorice Kristine Pešić  i Jelene Barbače 

Literarni dio:  

 Ante Nadomir Tadić – Šutra, književnik i skladatelj 

Voditeljice: učenice Lucija Kulić, Antonija Karađole, Katarina Milković   

 

Ulaz je moguć isključivo uz pozivnicu.

Detalji:

Datum:
20/02/2022
Vrijeme:
20:00

Lokacija

Kuća umjetnosti Arsen
Obala hrvatske mornarice 1
Šibenik, 22000
Pogledaj na Google maps-u
Telefon:
+385 91 619 60 09
Go to Top